Selasa, 11 Mei 2010

BUNGA SEBAGAI PAKAN LEBAH

BUNGA SEBAGAI PAKAN LEBAH
Bahan makanan lebah adalah sari bunga (nektar) dan tepungsari (pollen). Apabila tidak ada bunga cukup, kadang-kadang lebah juga mengambil embun tunas ("honey dew") yang manis dari tunas tertentu, disamping itu lebah juga membutuhkan air. Nektar merupakan sumber karbohidrat sedangkan tepung sari adalah bahan makanan yangkaya akan protein. Kedua bahan makan ini sangat diperlukan dalam proses kehidupan koloni lebah.


Tidak semua bunga disukai lebah, Apis mellifera hanya mau mengambil nektar dari bunga yang kadar gulanya lebih dari 9% sehingga pilihan bunganya tertentu, sedangkan Apis cerana masih mengambil nektar dengan kadar gula di bawah 9% sehingga pilihan bunganya lebih bervariasi. Lain dari pada itu bentuk mahkota bunga (corolla) mempengaruhi pilihan lebah, sebab mahkota bunga panjang dan sempit sukar dimasuki lebah. Keadaan sari bunga juga mempengaruhi pilihan lebah, butiran tepung sari yang besar akan sukar tersangkut pada kait tepung sari. Apabila udara terlalu kering tepung sari bunga menjadi kering sehingga sukar dibawa lebah.
Ada beberapa hal yang perlu diperhatikan untuk mengetahui jenis tanaman pakan lebah, antara lain :
1. Jenis bunga yang disukai Apis mellifera dan Apis cerana sebagai sumber makanan berupa nektar, tepung sari atau nektar dan tepung sari.
2. Masa pembungaan tanaman
3. Saat keluarnya nektar
Jenis tanaman yang baik untuk digunakan sebagai pakan lebah adalah yang berbunga sepanjang tahun dan bunga yang dihasilkan cukup banyak
Apabila tidak/sulit diperoleh jenis tanaman yang berbunga sepanjang tahun, maka kjenis tanamannya perlu dikombinasikan sehingga musim bunganya dapat bergantian satu sama lain.
Berbagai jenis tanaman pakan lebah, antara lain tercantum dalam tabel sebagai berikut :
Tabel Daftar Jenis Pakan Lebah
No
Nama Tanaman
Sumber
Disukai
1
2
3
4
I
TANAMAN HUTAN
1
Albizia falcata, Albizia sinensis (sengon, serujing)
P
Ac, Am
2
Anacardium occidentale (jambu mete)
P
Ac
3
Arenga pinata ( Aren, kawung)
N,P
Ac
4
Avicenia sp (api-api)
N,P
Ac, Am
5
Leucaena glauca (lamtoro)
P
Ac, Am
6
Leucaena leucocephala (lamtoro gung)
P
Ac, Am
7
Caliandra calothyrsus (kaliandra)
N
Ac


8
Schima sp (puspa)
N
Ac, Am
9
Switenia mahagoni (mahoni)
N
Ac
10
Tamarindus indica (asam)
N
Ac
11
Terminalia katapa (ketapang)
N
Ac
12
Tristania sp (pelawan)
N
Ac
II
TANAMAN BUAH-BUAHAN
1
Averhoa blimbi ( belimbing masam)
N
Ac
2
Averhoa carambola ( belimbing manis)
N
3
Eugenia aquatica, Eugenia malaensis (jambu)
P
Ac
4
Maltus sp (apel)
N,P
Ac, Am
5
Mangifera odorata (kweni)
N,P
Ac, Am
6
Mangifera indica (mangga)
N,P
Ac, Am
7
Nephelium lappaceum (rambutan)
N,P
Ac, Am
8
Nephelium mutablille (klengkeng)
N,P
Ac, Am
9
Persea gratisima (alpukat)
N,P
Ac, Am
10
Vitis sp (anggur)
N,P
Ac, Am
11
Citrus sp (jeruk)
N,P
Ac, Am
III
TANAMAN INDUSTRI
1
Ceiba petandra (kapuk randu)
N
Ac, Am
2
Cocos nusifera (kelapa)
N,P
Ac, Am
3
Coffea sp (kopi)
N,P
Ac, Am
4
Gossypium sp (kapas)
N,P
Ac, Am
5
Elaesis guineensis (kelapa sawit)
N
Ac
6
Sessamum indicum (wijen)
N,P
Ac, Am
7
Helianthus annus (bunga matahari)
N,P
Ac, Am
8
Saccharum officinarum (tebu)
Hd
Ac, Am
9
Hevea brasiliensis (karet)
Hd
Ac
10
Glycine soya (kedelai)
N,P
Ac, Am
11
Zea mays (jagung)
P
Ac, Am
12
Sorghum sp (sorgum, cantel)
P
Ac, Am
13
Arachys hypogaea (kacang tanah)
IV
TANAMAN SAYUR-SAYURAN
1
Capsicum annum (lombok)
H
Ac, Am
2
Cucumis sativus (ketimun)
N
Ac, Am
3
Dacus carota (wortel)
P
Ac, Am
4
Lagenaria leucanta (labu air)
N
Ac, Am
5
Coriandes sativum (ketumbar)
P
Ac
6
Luffa cylindrica (bestru)
N
Ac
7
Momordica charantia (pare)
N
Ac
8
Parkia speciosa (petai)
P
Ac
9
Phaseolus limonsis (kacang polong)
N
Ac, Am
10
Pithecolodium lobatum (jengkol)
P
Ac
11
Schium edule (labu siem)
N
Ac
12
Brassica (kol/kubis)
N,P
Ac, Am
Keterangan :
N : Nektar
Am : Apis mellifera
P : Polen (tepung sari)
Hd : Honey dew (embun madu)
Ac : Apis cerana

0 komentar:

Posting Komentar